Прокуратурата разследва полицаите, извършили унизителния обиск на Борислава

На 19.10.2014 г. Софийска районна прокуратура се е самосезирала по публикации в медиите и е образувала преписка за случая със студентката Борислава Латинова, която  преди три дни се оплака от брутален обиск.nasilie Cropped (1)

Днес от прокуратурата съобщиха, че  е образувана прокурорска преписка относно наличие на данни за извършено престъпление от полицейски служители при 04 РУП – СДВР при извършване на полицейска проверка на момичето на 17-ти октомври около 2:30 часа на бул. „Св. Наум” в София и допълниха, че  проверката ще бъде извършена от прокурор при Софийска районна прокуратура.

Днес Борислава Латинова внесе жалби до Главния прокурор, Президентството, Софийската районна прокуратура, СДВР и Комисията за защита на правата на човека, съобщи „Нова телевизия”.

Припомняме случая с унизителния обиск на 20-годишната студентка от четвъртък през нощта, когато при рутинна проверка жена полицай  я е оставила полугола  в присъствието на колегите си и на случайни минувачи, като „проверила” дори  и интимните  й части.

„Съблече ми суичъра и ми повдигна блузата – пред всички. Хората минават, гледат ме, спират, смеят ми се – полицаите ми се смеят, които седят там. Какво да направя? Кой да викам за помощ? Това е полицията, трябва към нея да се обърна за помощ, а не тя да ме унижава”, разказва пред БНТ Борислава.

От ефира на „Нова телевизия”  момичето призова онези, които са я снимали в злополучната нощ да я потърсят, за да й дадат снимка, която да й послужи като доказателство за случилото се. В същото време тя призна, че е обект на изнудване от хора, които  са я снимали по време на „проверката” и сега й искат пари, за да не публикуват снимката.

Пред камерата на „Нова телевизия” Борислава сподели, че през изминалите  дни не е била потърсена нито от МВР, нито от прокуратурата.

От пресцентъра на МВР  бяха лаконични, публикувайки на страницата си  официално съобщение,  в което се казва, че по случая е назначена вътрешна проверка.

”Тук става въпрос за извършено престъпление от полицейски служител, не става въпрос за превишаване на права”, каза адвокат Марин Марковски в ефира на „Нова телевизия”.

Полярно твърдение е изразено в  материал  на новинарски сайт, според който Борислава Латинова има полицейска регистрация свързана с дрога и с кражба, а случаят   й е наречен  „драма” и „цирк”, целящ дискредитирането на  Йордан Бакалов и свалянето му от поста  министър на вътрешните работи.

1795641_541563699290677_1645112984_n

Утре приятели и студенти от Благоевград ще протестират пред Четвърто РПУ в защита на Борислава.

Share Button

Comments

comments

,