Откриване на изложба „Нестор Марков – будителят“

На 16.10.2017 г. от 16.30 ч. във фоайе „Изкуство“ на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще се открие изложба „Нестор Марков – будителят“, създадена по повод 180 години от рождението му.

Нестор Марков е виден възрожденски деятел – учител, общественик, държавник, учен-лексикограф. Роден е в село Криво поле /Иробас/ хасковско. Завършва училището на Йоаким Груев в Пловдив. Ярък борец срещу гъркоманите. Учител е в Плевен, Русе и Априловската гимназия в Габрово. Като участник в Априлското въстание е хвърлен в затвора  в Търново. По време на Освободителната война е преводач в щаба на генерал Гурко. След Освобождението е префект на Хасково и Стара Загора и окръжен управител на Велико Търново, Варна и Пловдив.

Оставя богато книжовно наследство – тридесет и осем заглавия: шест учебника, два речника /френско-български и българо-френски/, статии с публицистичен, естествено-научен и мемоарен характер, административни публикации, дописки в периодичния печат… Венец на речниковото му дело са българо-френския и френско-български речник, издадени в Лайпциг. През 1903 г. Нестор Марков е удостоен от Министъра на просветата и изкуствата на Франция с Орден за заслуги към просветата, литературата и изкуствата.

Източник:

Share Button

Comments

comments

,