Момичето от НиЗката Земя

Имам удоволствието да Ви представя , Ники Станчев и дебютния за него като режисьор филм – „Момичето от НиЗката Земя”. Мистичен трилър, разказващ няколко паралелни истории. Шестнадесет годишно момиче превърнало се в топ модел срещу цената на личен затвор. Тя е болното вдъхновение, сексуалната робиня и „изгубен ангел” в тайният клуб „НиЗката Земя” създаден от мистериозен Бос. Двама приятели, решили да прекарат незабравима вечер, попадат също в този таен клуб. След невероятна , изпълнена с мистика, емоции и грях вечер, единият от двамата се влюбва в Момичето, както и тя в него. След девет месеца тя успява да избяга от „НиЗката Земя” и чука на врата му. Срещата се оказва фатална за нея.

Защо блестящ актьор като теб избра киното?

Ники Станчев:  Благодаря за оценката! За мое щастие започнах да се снимам още преди да започна да уча през 2006 година. Когато обучението ми стана факт бе насочено изцяло към киното. Винаги то ме е интерсувало повече от театъра. Мания ми е. Имам хоби още от 1998 година. Записвам всеки филм, който съм гледал. Последно ги броих 2107. Киното и театъра за мен са като тениса на маса и на корт. Два спорта, които съм имал честта да тренирам. Сходни по правила и идея, но коренно различни като действие и изпълнение.

Защо точно трилър , а не комедия, какво те подтикна да не се отдадеш на комерсиалната част от киното? За режисьорски дебют жанра е сериозен. 

Ники Станчев:   Комедия се прави изключително трудно, а и не е моето изкуство. Не ме влече. Макар да се приемам за волеви и позитивен човек, дълбоко в себе си темите, които ме вълнуват и провокират са: мрак, мистика, грях, самота, както и сложни персонажи носещи протагонистичното и антагонистичното в себе си. И за да бъда по-ясен – Лична моя мисъл “Мракът е навсякъде около мен, защото в него е истинското изкуство. Когато го приема и изживея чрез себе си, ще направя животът ви по-светъл!”

923293_375895815845740_773525752_n

Великите и различни неща в историята на киното се определят точно от това, че не са в основната линия на комерса спрямо епохата си. Филмът е от хора за хора, те ще решат колко да е популярен. Какъвто и да е жанра за един дебютиращ режисьор той трябва да погледне сериозно на него. В случая аз и целият ми екип гледа сериозно на тези проблематики.

Как успя да издържиш на изкушението и да не минеш през кадър като великия Хичкок? 

Ники Станчев:  Хаха… всъщност присъствието ми във филма пред екрана е повече от всичките появявания на Хичкок в неговите филми, защото съм в една от основните роли.

Филмът „Момичето от НиЗката Земя“ предстои да бъде представен на широката публика през пролетта на 2015 г. Персонажите действителни ли са или фикция?

Ники Станчев:   Филмът е изцяло фикция, но всички персонажи са с нарицателни имена – Момичето, Приятеля, Портиера, Боса и тн. Чрез това всеки един от зрителите ще може да се инициирах с тях и да влезе под кожата им. Сценария е написан от мен и Владимир Мончев. Седнахме с идеята да измислим нещо различно и вълнуващо, което е съобразено с по-нисък бюджет и възможностите ни. Всичко това доведе до две от основните ни послания „Животът имитира Изкуството” и „Визия без действие е мечта, действие без визия е кошмар!”

Кое беше най-голямото предизвикателство за теб?

Ники Станчев:   Процесът от начало до край! Още от самото начало си казахме, че ако извървим пътя с тези възможности, значи вече сме постигнали много. Задачата да пречупя театралността на някои от актьорите ни, “водене” и общуване с 52 човека екип и най-вече режисурата, която е нещо ново за мен. За целта се свързах с прекрасната Дориана Панева. Поканих я за втори режисьор на филма. Беше ми ясно, че няма как да режисирам когато съм и пред камерата, а и женската гледна точка е жизнено важна.

Освен режисьорската гледна точка потърсихме и тази на част от екипа. Ето какво споделиха Симеон Владов и Йоанна- Изабелла:

С.Владов/ Н. Станчев/ Й. Изабелла

Снимка: от снимачната площадка

1. Какъв е вашият образ и какво ви вдъхнови в негo?  

 Симеон Владов  : Образът на Портиера донякъде е образа на Съдбата, жестоката, но справедлива Съдба… Съдбата, която може да е добра, загрижена, обичаща… спрямо Момичето, например, но също така безкомпромисна, рязка и жестока… спрямо повечето други персонажи във филма… Портиера е сложна личност, но и на него, както на всички останали липсва Любовта… И той я търси по своя си начин… 

Йоанна- Изабелла : Като за начало, се вдъхнових от сценария и предизвикателството на актьорската ми задача да вляза в кожата на героинята, която има много по- различно мислене, чувства и действия от моите. Но, в същото време, с нея имаме и много общи неща. Тя е шестнадесетгодишно момиче , което става световен топ модел – успех, който заплаща с цената на личната си свобода. Момичето /така се казва Тя/ попада в таен мистериозен клуб, в който се среща с много съмнителни и противоречиви личности. Образът й е метафора на един изгубен ангел. Героинята ми преминава през много драматични събития – като заложница, затворена в подземния свят. И въпреки всичко, за да се съхрани, остава силна и успява да създаде свой собствен свят, в който се преплитат реалност и илюзии.

2. Кое беше най-голямото ви предизвикателство по време на снимки? 

Симеон Владов : Най-голямото предизвикателство беше да се науча да действам с катаната и да имам стойка на японски самурай…

Йоанна- Изабелла : Това е първата ми главна роля в киното, след много участия на театралната сцена. Най-голяма емоция изпитах, когато отидох на Първият ми снимачен ден. Трудността на персонажа, изиграването на различни състояния и емоции, заснемането на различни сцени – разбира се, че всичко това бе сред запомнящите и разтърсващи за мен преживявания. Често, в един и същи ден, трябваше да изиграя неща, които не следват хронологията, както в театъра. Това е забавно и същевременно трудно, от гледна точка на интерпретацията на образа. Но най-голямото ми предизвикателство бе заснемането на 18 – часово раждане. Яко приключение беше и като бяхме на външна площадка с кола „Мазерати” и ни връхлетя ураганна буря , заваля пороен дъжд, започнаха да падат гръмотевици около и до нас. Слава Богу, никой не пострада. Въпреки това, въпреки страховете и опасенията на екипа за живота ни и техниката, все пак доведохме всичко до успешен край. Това много ме радва и че всички спомени ще оставят дълбок и траен отпечатък в съзнанието и душата ми.

3. Най-забавни моменти от процеса?

Симеон Владов  : Те са свързани с ученето ми на основните похвати в боя с катана, разговорите ми с Ники Станчев, който е изключително забавен, ситуациите по време на снимките, разговорите и шегите, които си разменяхме с колегите от снимачния екип- беше напрегнато и натоварващо, но същевременно имаше една ведра, приятелска, забавна атмосфера…

Йоанна- Изабелла : Снимките в тайния клуб. В почивките, които си бяха в нощен бар, забравихме че сме на работа и си купонясвахме, като на дискотека. Забавлението бе заразително за всички – за актьорите и снимачния екип. Но, не заради алкохол или друго. Просто, изведнъж се отприщи емоцията ни – слагахме си перуки , костюми , гримове и танцувахме,свирихме и пяхме. Заснехме много яки клипове „зад кадър”.

4. Какво е да си партнираш със Симеон Владов/ Йоана Изабелла и останалите актьори?  

Симеон Владов  : Беше удоволствие да си партнирам с Йоанна- Изабелла, с Ники Станчев, с Георги Грозев и с останалите колеги… Иоанна е много талантлива, Ники е изключително харизматичен, Жоро има страхотно излъчване за кино… Щастлив съм, че работих с много талантливи и витални хора!

Йоанна- Изабелла : О, той е изключителен човек, професионалист и вече приятел! Още като се запознахме, в началото на репетициите, Симеон ме респектира със страхотния си глас и излъчване. Спечели ме истински, когато още от първата минута се усмихна, подаде си ръката и ми пожела „На добър час”. В сцените ми с него, усещах добронамерената му помощ, насърчение и високата оценка за работата и таланта ми, което ме прави щастлива. Помня, когато в една от сцените, в които трябваше да четем финал „зад кадър”, той ми подсказа едно уникално решение за звученето на гласа ми. Финалът наистина стана жесток. Разбира се, с всички професионалисти – актьори: Живко Джуранов, Ники Станчев и Георги Грозев, постигнахме изключително партньорство и ще запазя доброто приятелство, надявам се и че ще се срещаме с тях отново.
Специално благодаря на Ники Станчев – режисьор , сценарист и актьор във филма, който ме откри на кастинга, подаде ми ръка, повярва ми, а по време на снимачния период отдели много време за подготовка, разясняване и разучаване на ролята. Филмът ми донесе още една изключително важна среща. Тази с втория режисьор – Дориана Панева. Тя е изключителна – отдадена изцяло на филма, която следи за всеки детайл, има изключителен усет за поставяне на сцените, за преживяванията, които трябва да запечата камерата. А и е човек със страхотно чувство за хумор. Дори след дългите снимачни часове, тя винаги намираше сили, за да разсмее екипа, да се пошегува, да ни даде сила да продължим и да ни мотивира да не правим никакви компромиси. Много съм щастлива, че се запознах с всички колеги от екипа. Всеки един от тях е уникална личност и за мен бе удоволствие и незабравимо преживяване да работя с тях и да създадем този проект, в който сме вложили сърцето, душата и таланта си.

5. Шега и послание към режисьора и целият екип?

Симеон Владов  : В живота, всеки един от нас си има по един Портиер. Внимавайте с Портиера в себе си! Не го ядосвайте! /усмивка/

Йоанна- Изабелла :
Супер-Бенджи ни зове, колеги!Малко росенки, Конфу Панда.
Да останем в историята завинаги и да получим няколко Златни Глобуса и Оскара. Говоря сериозно, не се шегувам! Зная, че ще се случи. Нека да продължим да правим изкуство заедно занапред!!!

6. Защо задължително трябва да гледаме „Момичето от Низката Земя”?

Симеон Владов  : Този филм е направен от млади, но изключително талантливи хора. Хора с голямо въображение, с много добра професионална подготовка, хора, които искат да помогнат на българското кино да излезе от затънтената си провинциална позиция… Тези млади кинаджии не се страхуват да хвърлят камък в блатото на родната ни филмова действителност и да разбунят духовете! Защото този филм е точно това- голям камък хвърлен в споменатото вече блато… На добър час на „Момичето от НиЗката земя“! Сигурен съм, че ще получи много аплодисменти в България и по световните фестивали, където непременно трябва да отиде!
/Смее се/

Йоанна- Изабелла : Филмът ни разказва по много интересен, смел и необичаен начин драматична история, в която има много сюжетни линии, говори за проблемите на обществото и младите хора, за техния уж модерен, но изкривен начин на живот, мислене, често „болни”-те амбиции, които водят до задънени улици. Нашето послание е към тях: „Не постъпвайте така с живота си, не забравяйте за целите и мечтите си, не се отказвайте от тях, отстоявайте ги, но НЕ и на всяка цена!!! Гледайте филма, ще Ви кажем още много неща с него!
/Смее се/

Share Button

Comments

comments

, ,